FANTEZIE – 2023
Festivalul de Artă din Techirghiol reprezintă în esența sa un spațiu efervescent de creație în care artiști din toate colțurile țării pot propune evenimente originale adaptate la caracteristicile spațiilor neconvenționale pe care orașul le oferă și pe care FDAT le pune în valoare prin artă.
Scenă
Teatru
Spectacolul Suflet de statuie.
Joi, 24 august, ora 20:00, Faleza din Techirghiol
Spectacolul “Suflet de statuie” vă propune o galerie variată de personaje, fie desprinse din filele istoriei fie din viaţa noastră de zi cu zi. Prezente sub forma unor statui, fiecare personaj este însoţit de o poveste iar uneori prin prisma unor momente interactive statuile vor prinde viaţă surprinzând pe toată lumea cu umorul şi cu prezenţa lor de spirit.
Personaje precum Contele Dracula, Ionel Cântecel, Soacra sau chiar o Regină pot să dea viață străzii într-o manieră elegantă, educativă și interactivă.
SUFLET DE STATUIE
Concept regizoral Marian Râlea
Distribuție:
Alexandru Verzescu
Doriana Tăut
Florin Eugen Pîrvu
Cătălin Grigoraș
Michael Paicu
Elena Hagiu
Spectacolul Sinucigașul.
Vineri, 25 august, ora 19:30, Faleza din Techirghiol
SINUCIGAȘUL lui Nikolai Erdman a fost considerată de Konstantin Stanislavski „opera unui geniu”, iar de Stalin, o operă „lipsită de esență și dăunătoare”. Această din urmă opinie a rezultat în interzicerea piesei lui Erdman. Protagonistul piesei, Semion Podsekalnikov, este un om obișnuit, șomer, sărac, supărăcios. Într-o seară, când vrea să mănânce levervușt, se aprind spiritele între el și soția sa, dar, se supără atât de mult încât se hotărăște să facă un gest fatidic. Această veste începe să circule, apoi se amplifică. Tot felul de organizații politice, artistice sau caritabile se întrec pentru ca el să se sinucidă pentru cauza lor. De fapt, toată societatea încearcă să-l convingă pe Podsekalnikov că nimic nu e mai important decât ei înșiși și lucrurile pe care le reprezintă.
Această farsă care a rezistat regimurilor politice, fiind condamnată la o viață veșnică și la o tinerețe fără bătrânețe îi prilejuiește lui Mike Săvuică ocazia de a prepara un cocktail savuros, amestec de tragic și burlesc, de protest social și parodie de moravuri. Piesa este încadrată în timp, dar pe măsură ce subiectul avansează, bucata temporală se dilată peste prezentul nostru, spre o minunată lume nouă și totuși la fel de veche în prejudecăți și tare.
Renunțând voit la decoruri, transformând corpurile actorilor în piese de mobilier, totul se dinamizează, greul este dus numai de tinerii actori care, fără artificii de machiaj, se transformă de la o stare la alta, se preumblă prin temperamente, caractere, vârste, doar prin instrumentarea propriului corp, prin expresivitatea privirii, dar mai ales printr-o atenție minuțioasă acordată fiecărui gest, individual luat sau în consonanță cu partenerii.
„ În vremea în care trăim, cetățean Podsekalnikov, ceea ce poate gândi un om viu, doar un mort poate spune”afimă un personaj. Iar noi, în gând, realizăm că vremea lui Podsekalnikov nu a apus, nu va apune vreodată.
SINUCIGAȘUL
Concept regizoral Mike Săvuică
Distribuție:
Podsekalnikov Semion Semionovici – Andreea Rogoveanu
Maria Lukianovna (soția lui)/ Ușă #222 – Andra-Maria Brebu
Serafima Ilinicina (soacra lui)/ Noptiera #6.9 – Teodora Vasu
Aleksandr Petrovici Kalabuşkin/Pat #1/3 – Ivan Alex Surulescu
Mar /Ceas #437 – Aurelian Dorin Terțiu
Aristarh Dominikovici Grand-Scoubique/ Fereastră #13 – Maria-Claudia Vasile
Egoruşka (Egor Timofevici)/Samovar #11 – Tudor Ostafie
Nikifor Arsentievici Pugaciov/Fotoliu #27– Daria Brojban
Viktor Viktorovici/Lampa #3 – Cătălin Gheorghe
Părintele Elpidi/Covor #211 – Alex Cruceru
Kleopatra Maksimovna/Scaun #Maria87 – O.
Raisa Filippovna/ Oglindă #73 – Alexia Galeș
Gropar/Chelner/Tuba #1 – Roerta Roman
Gropar/Cuier #3122/ Viktor Viktorovici – Ștefan Cudalb
Echipa de creație:
Concept regizoral – Mike Săvuică
Asistenți Regie – Mihaela Albu, Tudor Ostafie
Scenografie și Costume – Cilem Turkoz
Afiș – Răducu Popa
Spectacol interactiv pentru copii Drumul lui Făt Frumos.
Sâmbătă, 26 august, ora 11:00, Faleza din Techirghiol
Prin spectacolul ”Drumul lui Făt Frumos’’ vă oferim o formulă amuzantă şi educativă în care cei mici vor deveni ei înşişi eroi de poveste. Evenimentul pornește de la aventurile pe care Făt Frumos le trăiește în căutările sale: fie dacă o caută pe Ileana Consânzeana sau Tinerețea fără bătrânețe și viața fără de moarte eroul cunoaște personaje bune și rele, face față provocărilor, își întrece propriile limite și devine astfel mai puternic și mai încrezător în soarta și în puterile sale. Fiecare copil este Făt Frumos iar jocurile și personajele ce li se arată au menirea de a transforma fiecare mic spectator în personaj de poveste. Personajele mitologice românești cu care se vor întâlni copiii sunt: ghionoaia, scorpia, zmeiii, Muma Padurii, Gerarul, etc.
Poveștile universului copilăresc, oriunde în lume au în centrul lor figura eroului salvator -Prince Charmant, Prince charming, Fat Schon… Cea mai frumoasă naștere a lui Făt Frumos se regăsește însă în poveștile românilor. ” Înduplecată de rugăciunile împărătesei îngenuncheate, pleoapele icoanei reci se umeziră și o lacrimă curse din ochiul cel negru al mamei lui Dumnezeu. Împarateasa se ridică în toată mareața ei statură, atinse cu buza ei seacă lacrima cea rece și o supse în adâncul sufletului său. Din momentul acela ea purcese îngreunată.Trecu o lună, trecură două, trecură nouă, și împărăteasa facu un fecior alb ca spuma laptelui, cu părul bălai ca razele lunii. Și-i puse mama numele Făt-Frumos din lacrimă.”(M. Eminescu – Făt frumos din Lacrimă)
O dată intrat în viață, Făt Frumos își va urma destinul pornind pe drumuri neumblate, pline de primejdii pe care le va înfrunta, dar întotdeauna binele va învinge răul și povestea va avea un final fericit. Fundația Abracadabra te invită să pornești alături de noi pe drumul lui Făt Frumos, un traseu teatral în care jocul și bucuria- două arme infailibile, ne vor ajuta să depășim toate obstacolele. Ține minte, tu ești Făt Frumos!
DRUMUL LUI FĂT FRUMOS
Concept regizoral Marian Râlea
Distribuție:
Marian Râlea
Doriana Tăut
Grigoraș Cătălin
Florin Eugen Pîrvu
Verzescu Alexandru
Vlad Laurențiu
Platou
Film
Competiția Internațională de film.
Joi-Duminică, 24-27 august, ora 19:00, Teatrul de vară Jean Constantin
Competiția internațională de film de anul acesta din cadrul Festivalului de Artă din Techirghiol cuprinde 320 de minute în cele patru zile de festival. Tematica este FANTASY, iar filmele vizionate vor fi din genul Fantasy și SF.
Anul acesta s-au înscris 1109 proiecte de scurtmetraj, iar juriul nostru de preselecție va selecta cu mare atenție filmele care vor intra in cursa premiului cel mare: CEL MAI BUN SCURTMETRAJ INTERNAȚIONAL – premiat cu 500 de Euro. De asemenea, vor fi premiate și locurile 2 și 3 cu 300, respectiv 200 de Euro.
───────────────────────────────────
This year’s international film competition within the Techirghiol Art Festival consists of 320 minutes over the four festival days. The theme is FANTASY, and the films screened will be from the Fantasy and Sci-Fi genres.
This year, 1,109 short film projects have been submitted, and our pre-selection jury will carefully select the films that will compete for the grand prize: BEST INTERNATIONAL SHORT FILM – awarded with 500 Euros. Additionally, the second and third places will also be awarded with 300 and 200 Euros, respectively.
Proiecția filmului Veronica, în regia Elisabetei Bostan.
Vineri, 25 august, ora 20:30, Teatrul de vară Jean Constantin
Veronica (Lulu Mihăescu) este o fetiță zvăpăiată care trăiește într-un cămin de copii. Când împlinește vârsta de 5 ani, Zâna cea bună îi dăruiește o traistă fermecată, care-i poate îndeplini orice dorință. Există o condiție: stăpăna ei trebuie să fie cuminte, darnică și prietenoasă cu cei din jur. Veronica uită promisiunea făcută Zânei cele bune, hotărând să păstreze traista doar pentru ea. Egoismul ei o face să rămână fără cadoul minunat.
Plină de regret Veronica pleacă în căutarea ei în lumea basmelor, intrând în pădurea fermecată, începând o călătorie de inițiere. Veronica va întâlni răutate, șiretenie și minciună, dar va învăța și ce înseamnă prietenia adevărată, bunătatea, altruismul și curajul. Ajutată de mulți prieteni noi, se va întoarce acasă printre colegi, mai înțeleaptă dar și mai generoasă.
Proiecția filmului Șoapte, în regia lui Paul Sichigea.
Sâmbătă, 26 august, ora 20:30, Teatrul de vară Jean Constantin
Filmul „Șoapte” are ca temă principală obsesia pentru perfecțiune. Acest element devenit în ultimele decenii un factor des întâlnit în viețile oamenilor, a dus la scrierea și descrierea unui act criminalistic, desfășurat pe teritoriul României. Influența majoră pentru film a fost viața renumitului criminal în serie român, Ion Râmaru – infractorul care a terorizat capitala în anii ’70. Existând o mulțime de relatări în spațiul virtual despre cazul „Râmaru”, el fiind considerat și cel mai sângeros criminal al României, s-au pus bazele unui scenariu care să reflecte o parte din realitatea românilor, aducând povestea în prezent.
Proiecția filmului Orient Express, în regia lui Sergiu Nicolaescu.
Duminică, 27 august, ora 21:45, Teatrul de vară Jean Constantin
“Orient Express” este un film românesc din 2004, regizat de Sergiu Nicolaescu. Rolurile principale sunt interpretate de Sergiu Nicolaescu, Maia Morgenstern, Imola Kézdi, Dan Bittman, Gheorghe Dinică, Valentin Teodosiu, Ioana Moldovan și Vlad Zamfirescu.
Filmul este inspirat din romanul Prințul (1944) de Tudor Teodorescu-Braniște și prezintă povestea prințului Andrei Morudzi în două perioade ale vieții sale: între 1911-1916 și în 1935. După ce a risipit averea familiei la Paris și Monte Carlo pe jocuri de noroc și pe femei, Andrei Morudzi s-a retras de lume în castelul strămoșilor de la Moruzeni, unde duce o existență izolată. Puținii săi vizitatori sunt oameni șterși și de nivel inferior: un pădurar grobian, o fostă iubită abandonată, un preot de țară, șeful gării și fiica acestuia, venită de la pension pentru a se mărita
Muzeu
Expoziții
Liberté, egalité, anxieté.
Joi-Duminică, 24-27 august, orele 12:00-22:00, Grădina Botanică
Un proiect despre emoții, curaj, vulnerabilitate dar și neostări influențate sau generate de contactul nostru cu social media. “Consider că lucrările mele sunt continue si fluide, iar eu deși le surprind ca intr-un printscreen in spațiu-timp, ele continuă să se miște și după și să ofere o altă dinamică pe care încă nu o cunosc, o continuă mișcare ce creează o nouă poveste.”
Foto sinteză.
Joi-Duminică, 24-27 august, orele 12:00-22:00, Băile Reci
Expoziția “Foto-Sinteză” este un proiect desfășurat sub patronajul Asociației Artiștilor Fotografi din România, aduce în prim-plan lucrările fotografului Gelu Stănculescu, care alături de modelul Maria Scirlet realizează lucrări deosebite, o unire aparentă a picturii cu fotografia. Expoziția este practic o explozie de culori prin care se exprimă sentimente, gânduri și stări.
Expoziția are și un caracter umanitar, lucrările expuse pot fi comandate printr-un cod QR atașat de pe site-ul artonthewall.ro iar profitul va fi donat Asociației Delia pentru programele pentru persoanele cu epilepsie. Expoziția “Foto-Sinteză” este o experiență de artă fotografică profund emoțională și captivantă. Aceasta te invită să explorezi starea emoțională a modelului, prin intermediul culorilor și texturilor care îi acoperă corpul. Fiecare lucrare este o muncă comună a fotografului și modelului, și exprimă gândurile, speranțele și trăirile interioare ale modelului, este o explorare a stării emoționale și interioare ale acesteia, și este prezentată într-un mod unic și interesant.
Culorile alese au rolul de a crea o atmosferă intensă și tristă, care suscită emoții precum furia, frica și anxietatea. Aceste lucrări fotografice te fac să simți că ești captiv în lumea lor și că te uiți la sufletele oamenilor care încearcă să-și ascundă adevărata față. Fiecare fotografie reprezintă un deliciu vizual, reușind să surprindă trăirile interioare umane, într-un mod sofisticat și expresiv (recenzie de Lavinia Pop).
Expoziția “Strada”.
Joi 24 August, ora 16:00, Vineri-Duminică, 25-27 August, ora 17:00, Teatrul de Vară Jean Constantin
Iulia Mihalcea prezintă lucrări din expoziția ,,Strada” care a avut loc la Paris în martie
anul curent. Fiind inspirată de cartierul artiștilor din Montmarte și mai exact strada Rue de Martyres, autoarea susține că prin acest proiect și tema aleasă, și-a dorit actualizarea unor puncte de reper artistice, pentru a menține punți de legatură între tradiție, a spiritului românesc și forma postmodernă a culturii contemporane.
Atitudinea sa avangardistă nu este doar un semn al crizei profunde prin care trece
modernitatea ci mai degrabă, rezultatul absolut necesar al unei mutații fundamentale care se petrece la nivelul codurilor culturale, și nu numai, dacă înțelegem prin aceste coduri culturale întreg ansamblul mecanismelor de reprezentare, implicând o reformulare a orizontului de cunoaștere și resituarea subiectului și a implicării în real. Artista prin toate formele de exprimare practicate, folosind cuvântul, culoarea, mișcarea, sunetul și imaginea, nu face decât să se autodescopere în ceea ce este în relația sa cu universul vizibil și invizibil al lumii în care trăim.
Iulia Mihalcea se exprimă cu aceeași pasiune și problematizeză aproape simultan în
poezie și pictură căutând să construiască o tendință curajoasă în raport cu vechiul
orizont de cunoaștere. Prin implicarea totală în actualitatea zilei, (creează o tensiune la maximum a schimării prin care trecem) dând expresiei un maximum de tensiune a
schimbării prin care trecem, se subliniează tensiunea (tendință) novatoare, în spiritul
timpului pe care îl trăim.
Diverse
Evenimente
Atelier de film.
Joi-Duminică, 24-27 august, ora 13:00, Centrul Cultural Constantin Tănase
Pasiunea pentru film și dorința de a descoperi secretele acestei arte vă sunt adresate de către regizorul și scenaristul Paul Sichigea, într-un atelier captivant de inițiere în lumea cinematografiei. Este o ocazie excelentă de a cunoaște și înțelege mai bine procesul de creație a unui film, de la conceptul inițial până la punerea sa în scenă.
În cadrul atelierului, veți avea oportunitatea de a explora elementele de bază ale regiei, de a înțelege ierarhia și dinamica din spatele unui proiect cinematografic. Totodată, veți avea șansa de a participa la discuții fascinante despre istoria filmului, aprofundând astfel înțelegerea asupra evoluției acestui domeniu.
Paul Sichigea, cu o experiență de 8 proiecte de film realizate – de la scurtmetraj și mediumetraj, până la lungmetraj – și recunoscut la nivel internațional prin numeroase premii și nominalizări la festivaluri de film, vă va fi ghid și mentor în această călătorie fascinantă prin universul filmului. Ca fondator și organizator al festivalului, împărtășește cu generozitate din experiența și cunoștințele sale, contribuind la formarea și îmbogățirea perspectivelor celor interesați de acest domeniu.
Atelierul va fi susținut pe toată perioada festivalului la Centrul Cultural “Constantin Tănase” și puteți participa prin înscriere și plata unei taxe de 100 de lei.
Atelier de artă scenografică.
Joi-Duminică, 24-27 august, ora 18:00, Faleza din Techirghiol
Descoperă tainele artei scenografice într-un atelier captivant condus de talentata Cilem Turkoz. Situat pe faleza din Techirghiol, acest atelier va oferi nu doar tehnici și trucuri de scenografie, ci și inspirație din frumusețea naturală a locului. În fiecare zi a festivalului, alături de Cilem, veți avea șansa să transpuneți imaginația pe scenă, combinând arta cu elementele unice ale naturii.
Haideți să îmbrățișați creativitatea și să învățați secretele care stau în spatele unei scene memorabile!
Light and fire.
Joi, 24 august, ora 20:30, Piața Eroilor
Spectacolele mele sunt comice, interactive, pline de energie și pentru orice vârstă.
Sunt singura persoană din România care face spectacole “One Man Show” de flow arts (jonglerii cu echipamente de arte marțiale) cu umor, în stil stradal.
Acest gen de spectacol este încă unic în România.
La scurt timp după ce am terminat Facultatea de Inginerie am realizat că viața de birou nu mă face fericit așa că am riscat și mi-am schimbat mentalitatea începând să fac spectacole stradale cu umor și energie.
M-am bazat pe cei 5 ani de experiență (la acea vreme) în spectacole cu foc în stil Flow Arts.
Călătoresc prin lume de 6 ani și, în prezent, îmi câștig existența ca entertainer profesionist.
Târg de produse handmade.
Joi-Duminică, 24-27 august, orele 12:00-21:00, Faleza din Techirghiol
Deschidem porțile către o lume plină de culoare și creativitate prin Târgul de produse handmade, desfășurat zilnic între orele 12:00 și 21:00. Acesta este spațiul unde arta se întâlnește cu pasiunea, iar mâinile pricepute ale artizanilor dau viață unor obiecte unice și autentice.
Sub soarele strălucitor al Techirghiolului, la Grădina Botanică, veți avea ocazia să explorați o diversitate impresionantă de produse lucrate manual. Fie că este vorba de obiecte pictate, bijuterii din mărgele, produse realizate prin tehnica șervețelului, sculpturi sau obiecte croșetate, fiecare dintre aceste creații reprezintă expresia talentului și măiestriei artizanilor.
Descoperiți fascinanta lume a meșteșugului și susțineți artiștii locali prin achiziționarea unui obiect plin de suflet, care poate aduce un strop de frumusețe și originalitate în casele voastre.
Și nu uitați! Fiecare achiziție vă oferă o șansă de a câștiga la tombola cu produse handmade, care va avea loc în ultima zi a festivalului.
Seara de folk și poezie.
Joi, 24 august, ora 22:30, Plaja din Techirghiol
Descoperiți farmecul unei seri de folk și poezie pe malul mării, unde armoniile muzicale se împletesc cu versurile profunde pentru a crea o atmosferă de neuitat. Sub cerul înstelat, vă invităm să vă lăsați sufletele să danseze pe ritmuri de chitară și cuvinte încărcate de emoție.
Această experiență unică va fi găzduită de către Șandor Dombi. Cu chitara sa și cu vocea caldă și pătrunzătoare, Dombi va fi călăuză într-o călătorie muzicală, în timp ce versurile de poezie vor adăuga un strat de profunzime și sensibilitate.
Seara de folk și poezie pe plaja din Techirghiol este un eveniment ce nu trebuie ratat. Este o ocazie rară de a ne conecta cu artele și cu natura într-un cadru liniștitor. Înconjurați de frumusețea cerului, vă veți bucura de cele mai fine creații ale muzicii folk și ale poeziei, într-un mediu care să inspire și să vindece.
Vă așteptăm să vă alăturați nouă în această serată specială, unde muzica, poezia și marea se unesc pentru a crea o simfonie de neuitat.
Lansare de carte Bric-A-Brac.
Joi, 24 august, ora 22:30, Plaja din Techirghiol
Am fost impresionat mereu de Iulia Mihalcea prin legătura pe care o are prin implicarea sa, în viața realului concret și totodată de dimensiunea sa artistică, care transcede acest real, fiind preocupată de căutarea unor noi expresii artistice. Un exercițiu existențial în care autoarea caută să se descopere permanent apelând la mai multe forme de exprimare prin poezie, pictură, teatru, film, curatoriat, management cultural sau antreprenoriat.
Atitudinea sa avangardistă nu este doar un semn al crizei profunde prin care trece modernitatea ci mai degrabă, rezultatul absolut necesar al unei mutații fundamentale care se petrece la nivelul codurilor culturale (și nu numai, dacă
înțelegem prin aceste coduri culturale întreg ansamblul mecanismelor de reprezentare) implicând o reformulare a orizontului de cunoaștere și re-situarea subiectului și a implicării sale în real.
Artista, prin toate formele de exprimare practicate, folosind cuvântul, culoarea, mișcarea, sunetul sau imaginea, nu face decât să se autodescopere în ceea ce este în relația sa cu universul vizibil și invizibil al lumii în care trăim.
Iulia Mihalcea se exprimă cu aceeași pasiune și problematizeză aproape simultan în poezie și pictură căutând să construiască o tendință curajoasă în raport cu vechiul
orizont de cunoaștere.
Prin implicarea totală în actualitatea zilei, dând expresia maximă a tensiunii schimbării prin care trecem, se subliniează tensiunea novatoare, în spiritul timpului pe care îl trăim.
Conf. Univ. Dr. Gh. Caruțiu Membru UAPR
Iubește-ți orașul, tur ghidat.
Vineri-Duminică, 25-27 august, ora 18:00, Pontonul Ancoră
Vineri, sâmbătă și duminică, Techirghiol se pregătește să împărtășească cu voi fragmente din trecutul său și din esența comunității sale. Ghizii, Mara Catargiu și Sebastian Ionescu, vă vor conduce printr-o călătorie plină de descoperiri și povești care au contribuit la formarea și evoluția orașului.
Punctul de întâlnire este “Pontonul Ancora”. De aici, împreună cu Mara și Sebastian, veți putea explora diversele aspecte ale Techirghiolului, fiecare având o poveste de spus. În timpul turului, veți întâlni locuri și mărturii ale trecutului care evidențiază caracterul și identitatea orașului.
Participarea la aceste tururi este o oportunitate valoroasă pentru cei care doresc să cunoască mai bine Techirghiol și să se apropie de rădăcinile sale
Parada de costume dobrogene.
Vineri, 25 august, ora 20:30, Faleza din Techirghiol
Inspirat de misterul și farmecul trecutului, Festivalul de Artă din Techirghiol va oferi o călătorie fascinantă prin istoria locală, în cadrul evenimentului “Paradă de costume dobrogene” realizată în colaborare cu grupul Zestrea Dobrogeană.
Acesta este alcătuit din artiști pasionați: Iulian Mitran, Simona Niculescu, Ionuț Daniel Arămitu și Ștefania Luzinschi. Ei vor păși pe scenă în costume tradiționale românești de la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX, prezentând frumusețea și complexitatea acestei perioade istorice.
Cu fiecare detaliu al costumelor lor, ei vor dezvălui influențele balcanice ce definesc zona culturală dobrogeană. Haideți să cunoaștem împreună trecutul, să ne bucurăm de prezent și să ne inspirăm pentru viitor.
Creație vestimentară PACKYA.
Sâmbătă-Duminică, 26-27 august, ora 18:00, Grădina Botanică
Alina Pachițanu, născută pe 23 noiembrie în Piatra Neamț: scriitoare, psiholog și artistă. Ea creează haine pentru suflete, fiecare piesă fiind unică, exclusivă și legată de o poveste. Simboluri arhetipale croite în fiecare articol, concepte filozofice și metafore. În cele din urmă, hainele ei au menirea de a te dezbrăca jucăuș, în timp ce le porți.
La festival, Alina Pachițanu va aduce o părticică din lumea ei creativă prin intermediul unei expoziții de creații vestimentare. Fiecare articol vestimentar nu este doar o piesă de îmbrăcăminte, ci și o călătorie spre înțelegerea subtilităților umane și a gândurilor profunde. Alina Pachițanu combină cu măiestrie abordarea psihologică și talentul său literar pentru a crea haine care nu doar îmbracă trupurile, ci și sufletele celor care le poartă.
Bal mascat.
Sâmbătă, 26 august, ora 21:00, Grădina Botanică
Balul Mascat de sâmbătă: un spectacol de culoare, magie și distracție, unde lumea artei și a poveștilor se întâlnesc cu istoria și misterul. Anul acesta, sub tema “Fantezie”, cavaleri și domnițe, personaje de basm și din istorie se adună pentru a participa la acest bal mascat, un punct culminant al Festivalului de Artă din Techirghiol.
Ți-ai dorit vreodată să îmbraci un costum spectaculos și să te pierzi într-o lume de fantezie? Acesta este momentul tău. Grădina Botanică se va umple de dans, competiții de costumații, o tombolă cu premii unice – obiecte de artă din “podul bunicii”, jocuri și multe alte surprize.
Dacă nu ai o costumație gata pregătită, nu-ți face griji – la intrare vei putea închiria una în limita disponibilității. De la masca pe care o porți, la energia efervescentă a serii, totul este conceput pentru a te purta într-un univers în care totul este posibil. Alătură-te nouă și lasă farmecul acestei serate să te transporte într-o experiență inedită de distracție și creativitate.
Tombola cu comori din podul bunicii.
Sâmbătă, 26 august, ora 21:00, Grădina Botanică
Vă amintiți de misteriosul pod al bunicii, acel colț al casei unde timpul părea să se fi oprit, unde se ascundeau comori ale trecutului și unde orice obiect avea o poveste fascinantă de spus? Vă invităm să retrăiți acea magie, să vă încărcați cu nostalgia acelor vremuri și să luați parte la o experiență unică.
Pentru a aduce un omagiu acelei lumi pierdute, am pregătit o tombolă specială, în care premiile nu sunt doar simple obiecte, ci adevărate bijuterii ale trecutului, prețuite și păstrate cu grijă de-a lungul generațiilor. Aceste comori ascunse pot deveni ale voastre!
Participarea la tombola se face în cadrul Balului Mascat prin achiziționarea unui bilet de 25 de lei, fiecare bilet având șansa de a fi câștigător. Nu ratați ocazia de a aduce acasă o bucată de istorie. Să ne amintim împreună de trecut, să prețuim arta și să dăm valoare obiectelor cu poveste.
Spectacol interactiv de dansuri grecești.
Duminică, 27 august, ora 18:00, Piața Eroilor
Cu numele ce sugerează speranță și dorință de a exprima cultura elenă în toată frumusețea sa, Ansamblul “Elpis” din Constanța a luat naștere în februarie 2001, datorită pasiunii și inițiativei tinerilor membri ai Comunității Elenilor. Această inițiativă s-a dezvoltat pe fondul formării Forumului Tineretului Elen, iar de atunci, ansamblul a devenit o voce vibrantă în promovarea tradițiilor și a artei dansului elen.
Printre inițiatorii Ansamblului, nume precum Opaiț Angelica, Cavache Alina, Cetali Roxana, Hagiu Mihnea, Anastase Simina, Anastase Daniel, Chirea Nicolae și Chirea Dumitru au luminat calea spre tradiția și bucuria dansului elen. Astăzi, Ansamblul “Elpis” continuă să creeze poduri între trecut și prezent, aducând viață tradițiilor culturale prin mișcare și armonie.
Sunt o comunitate care împărtășește pasiunea pentru dans și pentru frumusețea culturală, reușind să transforme fiecare reprezentație într-un moment memorabil de conexiune cu publicul.
Iubește-ți orașul, seară de fotografie.
Duminică, 27 august, ora 21:00, Grădina Botanică
Peste 20 de creatori de conținut digital s-au unit pe 10 iunie 2023 pentru un tur ghidat, o competiție de fotografie și o seară de socializare dedicată lor la Techirghiol, în cadrul evenimentului “Iubește-ți Orașul”.
Grădina Botanică devine din nou gazda evenimentului “Iubește-ți Orașul” – o Seară de Fotografie, ocazie oferită tuturor de a admira fotografiile care au capturat esența și farmecul Techirghiolului. Va fi, de asemenea, momentul în care o vom cunoaște și pe câștigătoarea competiției.
“Iubește-ți Orașul” este un proiect finanțat de Ordinul Arhitecților Români prin Timbrul de Arhitectură, desfășurat în colaborare cu Asociațiile „Drag de Artă” și „Human Made Art”, cu sprijinul Primăriei Orașului Techirghiol. Totul se întâmplă sub umbrela Festivalului de Artă din Techirghiol și Cronicari Digitali.
Artă culinară locală.
Duminică, 27 august, ora 21:00, Grădina Botanică
Seara de Artă Culinara Locală aduce împreună pasionații de gătit din comunitatea noastră pentru a celebra bucatele tradiționale și creativitatea culinară. Participanții sunt invitați să aducă preparatele lor specifice zonei, transformând evenimentul într-o adevărată expoziție a aromelor și gusturilor locale. Evenimentul nu este doar o oportunitate de a savura mâncăruri delicioase, ci și de a construi legături între locuitorii pasionați de bucătărie și de a explora diversitatea culinară a Techirghiolului.
Alăturați-vă nouă în Grădina Botanică, pe data de 27 August 2023, începând cu ora 21:00. Sub umbrela evenimentului “Iubește-ți Orașul”, vă așteptăm să vă exprimați pasiunea culinară și să împărtășiți bucuria mâncărurilor locale cu întreaga comunitate.
Muzică
Concerte
Serată Eminesciană.
Joi, 24 august, ora 19:00, Grădina Botanică
Prin evenimentul propus ne dorim să promovăm lirica eminesciană și să punem în valoare o serie de compozitori români, pionieri ai muzicii culte, parte dintre ei contemporani cu marele poet național.
11 lieduri compuse pe versuri de Mihai Eminescu de către cei 10 compozitori români;
Programul muzical:
O, rămâi…, muzica de George Stephănescu
Somnoroase păsărele, muzica de Gheorghe Dima
De ce nu-mi vii?…, muzica de Carol Decker
Cântec de sirenă, muzica de Enrico Mezzetti
Pe lângă plopii fără soț, muzica de Guilelm Șorban
Mai am un singur dor, muzica de Guilelm Șorban
Stelele-n cer, muzica de Nicolae Bretan
Și dacă…, muzica de Simion Atanasiu-Zlatov
Ah, cerut-am de la zodii, muzica de David Gherșfeld
Dorința, muzica de Gleb Ciaicovschi-Mereșanu
Doina codrului, muzica de Rudolf van Saanen
7 poezii de Mihai Eminescu, în interpretarea unei actrițe profesioniste:
Criticilor mei
Din noaptea
Dintre sute de catarge
E trist că nimeni să te știe
Eterna pace
Eu nu vorbesc de Dumnezeul de-azi
Eu număr, ah!, plângând
Artiști:
Costin Raia – Pian
Roxana Sima – Soprană
Vera Enache – Soprană
Septimiu Urzică – Bariton
Ana Baciu – Actriță
Echipă tehnică:
Claudia Deleanu – Regie artistică
Elena Belciu – Prezentare orală a evenimentului și regie tehnică
Andrei Enache – Sunet
Recital de pian.
Joi, 24 august, ora 19:00, Faleza din Techirghiol
Intrați în lumea unei minți tinere și curioase – Dombi Enescu Konstantin, un pianist în vârstă de 13 ani. Cu doar 4 ani de când a început să cânte la pian, acest tânăr muzician a reușit să impresioneze audiența cu abilitățile sale muzicale.
Konstantin este fiul lui Dombi Șandor. Învață la o școală privată, și nu a lăsat o impresie puternică doar în muzică, ci și prin câștigarea a două competiții de cultură generală în țări diferite, în limba engleză.
Într-o lume care încurajează și aplaudă potențialul copiilor, Konstantin este un exemplu al perseverenței și talentului în plină ascensiune. Cu o determinare impresionantă și susținut de familia sa, el promite să devină o prezență strălucitoare în lumea muzicală și academică.
Concert Grigore Leșe.
Joi, 24 august, ora 21:30, Teatrul de Vară Jean Constantin
Concert Nicolae Voiculeț.
Vineri, 25 august, ora 20:30, Faleza din Techirghiol
Concert Maria Răducanu și Chris Dahlgren.
Sâmbătă, 26 august, ora 20:00, Clinica Speranța
Anul acesta avem bucuria să vă prezentăm o artistă cu un talent inconfundabil, Maria Răducanu. Cu o voce de tip soprană și o deschidere interpretativă remarcabilă, Maria combină genuri precum jazz, etno-jazz, muzică veche europeană și fado cu muzica populară românească. Apreciată pentru interpretările sale unice și emoționante, ea va aduce pe scenă energia și sensibilitatea sa artistică într-un concert de neuitat.
În cadrul festivalului, va performa alături de Chris Dahlgren la contrabas, Crescut în Denver, Dahlgren a început cariera muzicală cântând la violoncel în copilărie, pentru a trece ulterior la bas. Aprofundându-și pasiunea pentru muzică, a studiat jazz la Conservatorul de Muzică al Universității din Cincinnati până în 1986.
Experiența și pasiunea lui Dahlgren pentru muzică, alături de talentul inconfundabil al Mariei Răducanu, promit un concert memorabil pentru toți participanții la Festivalul de Artă din Techirghiol. Împreună, ei vor crea o simbioză perfectă între genurile muzicale, oferind publicului o experiență muzicală de neuitat.